Îmbrăcămintea medicală este o parte esențială a garderobei tuturor cadrelor medicale. Aceasta constituie o parte importantă a echipamentului care influențează siguranța și confortul personalului medical. Se pare că îmbrăcămintea selectată corespunzător poate contribui la calitatea asistenței medicale. La urma urmei, aceste articole de îmbrăcăminte îi însoțesc pe medici, asistenți sau paramedici uneori invariabil timp de până la câteva zeci de ore. Datorită naturii muncii în spitale, menținerea așa-numitelor halate în stare impecabilă pare imposibilă pentru mulți oameni. Oare chiar așa stau lucrurile?
Cumpărăturile inteligente sunt cheia succesului
Se pare că soarta hainelor medicale este deja cântărită la punctul de cumpărare. Astăzi, atât clienții staționari, cât și cei online au acces la mii de modele de la mulți producători diferiți. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că unele dintre propuneri lasă mult de dorit. Îmbrăcămintea medicală este adesea fabricată din materiale care sunt vulnerabile la deteriorare, precum și la contaminare și uzură.
Se pare că bumbacul popular nu este cea mai bună opțiune pentru o uniformă de lucru. Materialul este moale și confortabil, dar nu este etanș, ceea ce poate reprezenta un risc de transmitere a infecțiilor între pacienți. De asemenea, astfel de articole de îmbrăcăminte nu sunt suficient de rezistente la căldură, ceea ce poate reprezenta un risc pentru medici și pacienți. Un dezavantaj suplimentar al bumbacului este tendința sa de a se încreți, precum și timpul său lung de uscare. Aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru cei care au puțin timp liber între ture.
Cazul este cu totul diferit în cazul amestecurilor. Cea mai bună opțiune se dovedește a fi bumbacul combinat cu poliester. Materialul artificial este durabil, rezistent la abraziune și asigură o purtare confortabilă pentru o perioadă lungă de timp. Merită adăugat că evaporă rapid apa și prezintă proprietăți hidrofuge. De asemenea, nu trebuie să ne facem griji cu privire la prezența moliilor, ciupercilor sau mucegaiului pe hainele medicale realizate în acest mod. Pentru un confort și mai mare la purtare, merită să mizăm pe un aditiv elastan. Acesta este cel care are cea mai mare influență asupra adaptării la corp. Pe bună dreptate, ocupă un loc important în compoziția hainelor sport.
Înainte de a cumpăra scrubs, asigurați-vă că citiți compoziția materială a propunerilor care vă interesează. Nu merită să sugerați prețuri scăzute, care de obicei nu merg mână în mână cu o calitate ridicată. Țineți cont de faptul că în îmbrăcămintea medicală ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Îmbrăcămintea de înaltă calitate și bine croită ne va servi mult mai mult timp.
Cum vă îngrijiți halatele? - sfaturi de top
Pentru a păstra îmbrăcămintea medicală în stare perfectă, trebuie să luăm măsurile de precauție potrivite. Urmați întotdeauna recomandările producătorului pentru spălare și depozitare. Instrucțiunile se găsesc de obicei pe etichetă. Atunci când cumpărați online, merită în plus să citiți descrierile atașate modelelor specifice. Acordați o atenție deosebită oricăror instrucțiuni privind temperatura.
Spălarea
Înainte de a purta îmbrăcămintea pentru prima dată, este esențial să o spălați. Igiena în mediul medical este primordială. Se recomandă ca îmbrăcămintea medicală să fie curățată în detergenți blânzi care nu irită pielea. Unele preparate conțin și dezinfectanți. Acestea sunt deosebit de utile pentru cei care lucrează în secții infecțioase. Orice pete mai mari pot fi frecate cu un săpun de îndepărtare a petelor. Nu uitați să nu combinați spălarea hainelor medicale cu hainele dvs. de zi cu zi sau, chiar mai rău, cu hainele membrilor familiei. Inspectăm cu atenție halatele sortate și le golim buzunarele. Cele în albastru marin și verde închis merită întoarse pe dos înainte de a le arunca în mașina de spălat.
Călcatul
Salopetele medicale trebuie călcate la o temperatură scăzută, folosind un fier de călcat cu aburi. Evitați să călcați direct peste imprimeu sau aplicație pentru a nu le deteriora. Putem folosi și echipamente simple, fără abur, dar atunci este necesar să setați modul corespunzător și să efectuați un test pe o bucată mică de țesătură pentru a vă asigura că nu se produce nicio deteriorare. Merită adăugat că hainele medicale bine confecționate nu se încrețesc și necesită doar o călcare ocazională.
Uscarea
Uscarea hainelor medicale este o chestiune individuală și depinde în primul rând de producător. Cu toate acestea, evitați utilizarea frecventă a uscătorului de rufe, care elimină destul de agresiv apa din fibre. Cea mai bună opțiune se dovedește a fi, invariabil, scuturarea completă a îmbrăcămintei, agățarea acesteia și lăsarea să se usuce natural.
Depozitarea
Scrubs sunt cel mai bine depozitate în huse speciale pentru acest tip de articole de îmbrăcăminte. Această soluție se dovedește a fi cea mai bună protecție împotriva bacteriilor și a murdăriei prezente în orice locuință. Dacă sunteți în vacanță sau plecați de la serviciu pentru o perioadă mai lungă de timp, vă puteți procura și pungi de vidat, care vor economisi, de asemenea, mult spațiu în dulap. Șorțurile albe, pe de altă parte, merită agățate.
În rezumat...
Îngrijirea hainelor medicale este adesea o provocare. Cu toate acestea, cât timp va dura aceasta depinde în mare măsură de dumneavoastră. Merită să alocați câteva minute în fiecare zi pentru spălarea sau călcarea delicată. Sfaturile noastre de depozitare și îngrijire vă vor ușura cu siguranță treburile zilnice și vă vor ajuta să vă păstrați halatele în stare impecabilă pentru anii următori.