Toți cei care intră în contact cu agenți patogeni la locul de muncă sunt conștienți de importanța respectării normelor de siguranță, care includ purtarea de îmbrăcăminte de protecție. Acest lucru reduce riscul de transfer al microorganismelor de la locul de muncă la mediul exterior și la domiciliu. Medicii, stomatologii, veterinarii și cosmeticienii sunt persoane care sunt expuse zilnic la bacterii, viruși și sânge, așa că trebuie să aibă îmbrăcămintea potrivită pentru a-i proteja. Microorganismele au o capacitate uimitoare de a supraviețui pe haine și pantofi, așa că este important să schimbați hainele zilnic și să le spălați la temperaturi ridicate pentru a scăpa de agenții patogeni. În plus, mulți oameni sunt expuși la o varietate de substanțe nocive în cursul activității lor și este sarcina îmbrăcămintei de protecție de a preveni deteriorarea angajaților.
Șorțuri medicale pentru cine?
Îmbrăcămintea de protecție este necesară în multe profesii. Cu toate acestea, cel mai adesea asociem șorțurile cu medicii și asistentele medicale. Celebrul halat alb de laborator este acum practic un lucru al trecutului, deoarece a fost înlocuit de îmbrăcăminte medicală la modă, confortabilă și extrem de modernă. Medicii poartă haine de protecție din cauza posibilității ridicate de a contracta germeni de la pacienți și de a-i transmite de la un pacient la altul.
Fiecare medic ar trebui să aibă cel puțin câteva șorțuri, astfel încât să poată purta unul nou la serviciu în fiecare zi și să aibă unul de rezervă în cazul în care hainele se murdăresc mult în timpul zilei și trebuie înlocuite. Veterinarii trebuie, de asemenea, să poarte șorțuri la locul de muncă, deoarece este foarte frecvent ca animalele să urineze, să defecheze sau să vomite pe veterinar. Multe boli pot fi transmise prin contactul cu excrementele unui animal bolnav atât medicului, cât și altor pacienți. Acesta este motivul pentru care este important să supravegheați curățenia hainelor de protecție și să le schimbați în mod regulat în timpul lucrului.
Șorț de laborator
Un alt grup care trebuie neapărat să poarte șorțuri la locul de muncă sunt tehnicienii de laborator. Persoanele care lucrează cu substanțe chimice sunt expuse la efectele nocive ale acestora. Multe dintre substanțele chimice care sunt utilizate în munca de laborator sunt corozive și pot duce la leziuni grave atunci când intră în contact cu pielea. Alte substanțe pot fi teratogene, cancerigene sau pot provoca pur și simplu modificări alergice, inclusiv urticarie.
Din acest motiv, personalul de laborator trebuie să poarte șorțuri și, în plus, mâneci lungi pentru a-și proteja mâinile și restul corpului de contactul cu substanța activă nedorită în cazul unui accident. Există, de asemenea, laboratoare în care sunt examinate probe de materiale biologice prelevate de la oameni și animale. Din nou, un șorț de laborator este necesar pentru a proteja împotriva bacteriilor, virușilor și paraziților care pot fi găsiți în fecale, urină și sânge. Șorțul trebuie să fie confortabil, deoarece persoanele care folosesc îmbrăcăminte de protecție se plimbă de obicei în el pe tot parcursul zilei de lucru. În plus, îmbrăcămintea care este prea largă sau prea mică nu va proteja eficient împotriva factorilor care amenință sănătatea unui lucrător.
Îmbrăcămintea trebuie să aibă buzunare, astfel încât să poată fi folosită pentru a depozita, de exemplu, un stilou pentru a lua notițe despre măsurători sau un telefon mobil, care este întotdeauna util să fie la îndemână.
Șorț cosmetic
Doamnele care au de-a face zilnic cu clienți și cliente de înfrumusețare ar trebui să poarte și haine de protecție la locul de muncă. În primul rând pentru că, la fel ca profesia medicală, esteticienele sunt expuse la sânge în timpul anumitor proceduri, de exemplu. Injectarea acidului botulinic, așa-numitul Botox, implică o ruptură în continuitatea pielii, motiv pentru care trebuie purtate mănuși și șorțuri. În plus, multe dintre produsele folosite pentru manichiură și pedichiură sau pentru vopsitul feței sunt substanțe greu de spălat de pe haine, astfel încât purtarea propriilor haine le poate deteriora. Dacă vă grăbiți, este ușor să vă vărsați lacul de unghii pe bluză sau uleiul facial pe față, iar astfel de pete sunt foarte greu de curățat. În plus, o persoană care poartă un șorț cosmetic arată profesionist și cu siguranță nu va fi confundată cu un client, de exemplu. Prin urmare, merită să investiți în îmbrăcăminte de protecție.
Șorț de coafor
Coafezele sunt persoane care au nevoie de îmbrăcăminte de protecție la fel de mult ca esteticienii. În primul rând, coafezele nu ar trebui să lucreze în propriile haine din cauza faptului că, în timpul bărbieritului sau al tăierii, părul se prinde în haine și poate provoca un mare disconfort în timpul lucrului. Din același motiv, clienții saloanelor de coafură primesc o husă pentru trunchi, astfel încât părul să nu cadă pe haine în timpul tăierii și să provoace zgârieturi și mâncărimi ale pielii.
În plus, coaforii trebuie să se ocupe de vopsele de păr, oxidanți și substanțe similare. Nu numai că acestea pot deteriora hainele astfel încât să nu poată fi salvate, dar în contact cu pielea acești agenți pot provoca și alergii dacă o persoană este alergică la unul dintre ingredientele din vopsea. Prin urmare, cel mai bine este să purtați haine de protecție pe tot parcursul zilei de lucru pentru a nu vă expune la inconvenientele menționate mai sus. Unele șorțuri pentru coafori sunt echipate cu buzunare speciale pentru tipuri individuale de foarfece. Acest lucru face cu siguranță munca mai rapidă și mai ușoară.
Îmbrăcămintea de protecție este o parte integrantă a multor profesii.
Aceasta permite respectarea normelor de siguranță în timpul muncii, unde profesioniștii sunt expuși la agenți patogeni sau substanțe nocive. În plus, șorțul a fost întotdeauna asociat cu prestigiul și specializarea și, prin urmare, ridică profilul activităților desfășurate de lucrători.
În trecut, medicii, lucrătorii de laborator și coafezele purtau șorțuri albe lungi, care nu erau foarte confortabile și nu arătau prezentabil. În prezent, gama de îmbrăcăminte de protecție este foarte bogată în modele și modele diferite. Multe companii oferă șorțuri personalizate, care pot fi, de asemenea, imprimate cu logo-ul companiei. Unele șorțuri sunt cu adevărat uimitor de frumoase și plăcute ochiului. Acest lucru este extrem de important mai ales pentru medicii sau asistentele care lucrează cu copiii.
S-a dovedit științific că este mult mai probabil ca micuții să intre în contact cu personalul medical care poartă șorțuri vesele cu personaje de basm decât cu medicii care poartă halate albe tradiționale. Chiar și medicii veterinari au optat de ceva vreme pentru creații legate de profesia lor, ceea ce face mai ușoară spargerea barierelor cu unii proprietari de animale.
O bluză medicală îngrijită este un atribut al oricărui profesionist medical care se respectă, precum și al coafezelor și esteticienilor. Cu toate acestea, în plus față de aspectul său, îmbrăcămintea ar trebui să fie funcțională, deoarece mulți oameni petrec mai multe sau chiar uneori mai multe ore pe zi în șorțurile lor. Din acest motiv, producătorii adaugă uneori spandex la hainele tradiționale din bumbac, ceea ce face bluzele și pantalonii medicali mai elastici.
În plus, există tăieturi speciale cu, de exemplu, o crestătură la nivelul taliei. Aceste articole de îmbrăcăminte sunt mai ușor de purtat pentru femei. Bărbații, de asemenea, pot conta pe modele concepute pentru bărbați, astfel încât să poată exercita o gamă completă de mișcări nerestricționate în timp ce lucrează. Halatele medicale trebuie să răspundă nevoilor individuale ale anumitor angajați, dar trebuie să îndeplinească, de asemenea, toate cerințele privind îmbrăcămintea de protecție, pentru a face o diferență reală în ceea ce privește calitatea serviciilor furnizate de medici, veterinari, asistente medicale, esteticieni și coafori.