Din păcate, munca unui medic nu este cea mai curată dintre slujbe, ceea ce este un paradox având în vedere igiena impecabilă care trebuie menținută zilnic. Prin urmare, îmbrăcăminteamedicală curată este esențială, nu doar din motive pur estetice, ci mai ales pentru a evita bacteriile dăunătoare și contaminarea. Atunci când spălăm, este important atât cu ce ne spălăm hainele, cât și în ce le spălăm. Aflați cum să spălați și să dezinfectați în siguranță îmbrăcămintea medicală la domiciliu, astfel încât să arate mai bine în fiecare zi și să vă servească mult timp.
Cum dezinfectați hainele medicale?
Datorită naturii activității medicale, expunerea la infecții bacteriene și virale este inevitabilă. Ca atare, îmbrăcămintea dumneavoastră medicală va necesita dezinfecție. Deși infectarea prin atingerea acestor haine este foarte rară, este o idee bună să păstrați hainele murdare într-un loc separat până când acestea sunt spălate. În niciun caz nu le păstrați împreună cu restul rufelor dumneavoastră zilnice. Hainele medicale sunt complet sigure numai după spălare, datorită procesului de curățare. Dacă de obicei vă schimbați în hainele de zi cu zi înainte de a pleca de la serviciu, luați cu dvs. o pungă de plastic cu șnur. Folosiți-l pentru a vă proteja hainele murdare până când este timpul să le spălați. Dacă cineva din casa dvs. are un sistem imunitar slab și spală rufele, încurajați-l să poarte mănuși de unică folosință. De asemenea, rugați-l să țină întotdeauna rufele departe și de fața sa. În caz contrar, nu-l lăsați să se apropie de lucruri, deoarece acest lucru este extrem de periculos.
Vrei ca șorțul tău medical să fie mereu îngrijit și alb ca zăpada? Atunci când dezinfectezi, folosește dezinfectanți speciali pentru rufe, concepuți în acest scop, care vor elimina în mod corespunzător toate bacteriile și microorganismele periculoase de pe îmbrăcăminte. Hainele albe din bumbac pot fi dezinfectate prin adăugarea de înălbitor cu clor (hipoclorit de sodiu) la ciclul de spălare. Acestea sunt foarte eficiente în îndepărtarea petelor persistente de pe țesăturile albe. Înălbitorul cu clor trebuie turnat într-un dozator special din mașina de spălat sau diluat cu apă înainte de a-l adăuga în tamburul mașinii de spălat. Nu uitați să nu turnați niciodată înălbitor direct pe haine, deoarece acesta poate intra în contact cu îmbrăcămintea și o poate distruge, ceea ce cu siguranță nu v-ați dori foarte mult.
Vă rugăm să rețineți: înălbitorii pe bază de oxigen (cum ar fi OXYDOO, EKOMAMA sau PUER) nu oferă proprietăți dezinfectante atunci când sunt utilizați la spălarea la domiciliu.
Pentru alte tipuri de țesături și haine colorate, utilizați un dezinfectant pe bază de ulei de pin care funcționează eficient atât în apă caldă, cât și în apă călduță. Acesta trebuie adăugat la haine înainte de începerea ciclului de spălare. Cu toate acestea, rețineți că produsul trebuie să conțină cel puțin 80% ulei de pin pentru a fi eficient. Din păcate, acesta nu este un tip comun de produs în Polonia și ar necesita importul sau achiziționarea de la o farmacie străină.
O altă alternativă pentru dezinfectarea hainelor medicale colorate este un dezinfectant fenolic. Dezinfectantul marca Lysol este disponibil în majoritatea magazinelor din fiecare țară. Dezinfectanții fenolici pot fi adăugați la apa de spălare sau, de asemenea, la clătire, dacă apa de clătire este caldă. Prin spălarea regulată cu un dezinfectant și uscarea lucrurilor în mașina de spălat uscător, orice virus, chiar și SIDA, va fi cu siguranță ucis.
Cum să îndepărtați diferite tipuri de pete - modalități dovedite
Petele de pe haine pot fi o mare problemă în activitatea unui profesionist din domeniul medical din cauza specificității sale, dar, din păcate, acestea sunt, de asemenea, o parte integrantă a acesteia. Tot personalul, de la chirurgi la medici și asistente medicale, este expus petelor și murdăriei de diferite origini. Pentru a vă asigura că curățenia la domiciliu este întotdeauna eficientă, merită să aflați cum să le îndepărtați corect. Faceți acest lucru înainte de a începe spălarea, deoarece în cazul petelor de acest tip, contează mai ales reacția imediată. Pentru ceilalți, veți putea adapta cu succes metodele lor, dar iodul sau sângele pot fi o adevărată pacoste pentru oricine a experimentat-o cel puțin o dată. Iată câteva dintre cele mai comune pete medicale și cum să le eliminați.
Petele de sânge
Îndepărtarea petelor de sânge este întotdeauna un caz provocator. Nu uitați să începeți întotdeauna prin a înmuia hainele în apă rece. Apa fierbinte va duce proteinele de sânge mai adânc în țesătură, făcând astfel mai dificilă îndepărtarea lor permanentă. Nu folosiți niciodată săpun obișnuit în acest scop. În schimb, după ce ați clătit cât mai mult sânge posibil de pe fibrele țesăturii (puneți țesătura sub un jet continuu de apă rece), frecați țesătura cu un detergent de rufe puternic. Un detergent precum Persil, care conține enzimele necesare pentru a "despica" pata de sânge, va funcționa perfect aici. Lăsați detergentul să acționeze timp de 5-10 minute și apoi spălați hainele ca de obicei.
Vărsături, urină și fecale
Voma, urina și fecalele sunt, de asemenea, pete de proteine, așa că clătiți-le mai întâi cu apă rece. Următorul pas va fi să îndepărtați orice substanță solidă de pe haine folosind o spatulă sau marginea unei linguri sau a unui cuțit de unică folosință. Nu frecați niciodată hainele cu o cârpă, deoarece murdăria nu va face decât să pătrundă mai adânc în țesătură. Clătiți din nou hainele sub un jet de apă rece și folosiți un detergent puternic înainte de spălare. Pentru a reduce mirosul, adăugați 1/2 cană de bicarbonat de sodiu la apa de spălat.
Unguente
Unguentele sunt pete pe bază de ulei care necesită apă caldă sau călduță pentru a îndepărta pata. Pentru a face acest lucru, îndepărtați reziduurile de unguent de pe haină cu un instrument contondent și aveți grijă să nu frecați țesătura. Aplicați apoi puțin detergent puternic pe țesătură și lăsați-l să acționeze timp de 5 până la 10 minute. Clătiți îmbrăcămintea cu apă caldă și spălați-o ca de obicei.
Medicamente lichide
În cazul medicamentelor lichide, colorantul adăugat acestora este cel care cauzează cea mai mare problemă. Pentru a spăla hainele, amestecați o soluție de înălbitor pe bază de oxigen și apă rece. Scufundați îmbrăcămintea pătată și lăsați-o la înmuiat timp de cel puțin o oră sau mai mult, fără a depăși 8 ore. Acest lucru va îndepărta vopseaua și, în același timp, este o modalitate sigură de a îndepărta pata de pe toate culorile și tipurile de țesături disponibile. După ce ați făcut acest lucru, spălați îmbrăcămintea ca de obicei
Iod
Cel mai rău produs de îndepărtat ar fi cu siguranță iodul. Apa rece nu este eficientă în îndepărtarea petelor de iod. Așadar, începeți prin a înmuia pata în apă caldă la aproximativ 30°C, la care adăugați un produs de pre-înmuiere pe bază de enzime sau un detergent puternic și lăsați haina în soluție timp de aproximativ 20 de minute. Apoi spălați ca de obicei în apă caldă cu detergent și înălbitor pe bază de oxigen pentru a îndepărta orice decolorare rămasă. Dacă pata rămâne, amestecați o soluție proaspătă de înălbitor pe bază de oxigen cu apă călduță. Înmuiați toate articolele de îmbrăcăminte și lăsați-le la înmuiat timp de cel puțin 4 ore sau, de preferință, peste noapte, apoi spălați ca de obicei. Repetați operațiunea dacă este necesar.