Istoria farmaciei datează din antichitate. Primele referiri documentate la tratamentul farmacologic al bolilor datează din Egipt (c. 3000 î.Hr.). La acea vreme, se foloseau remedii de origine naturală, cum ar fi ierburile, amestecurile și alte plante. În Roma antică, farmacia a început să se dezvolte ca ramură a medicinei. Cu timpul, au fost popularizate remediile sintetice, cum ar fi medicamentele și compușii chimici. În secolul al XVIII-lea, a fost înființată prima farmacie, unde puteau fi achiziționate preparate de bază pentru ameliorarea durerilor. Câteva sute de ani mai târziu, prin descoperirile marilor oameni de știință Louis Pasteur și Robert Koch, s-a făcut o mare descoperire în funcționarea acestor unități .
În lumea de astăzi, este greu să ne imaginăm viața fără companiile farmaceutice. Accesul universal la toate tipurile de medicamente se dovedește a fi de mare importanță - la fel ca și activitatea farmaciștilor. Personalul din farmacii joacă un rol-cheie în educarea pacienților și a îngrijitorilor cu privire la medicamente și la efectele secundare ale acestora. Ei previn interacțiunile chimice dăunătoare și efectele adverse. Ce ne califică pentru a lucra ca farmacist? Care sunt responsabilitățile unui farmacist și cine este potrivit pentru acest tip de muncă?
Învățare consecventă încă din învățământul secundar
Condiția de bază pentru a deveni farmacist este finalizarea a mai mult de cinci ani de studii în farmacie. Cu toate acestea, se pare că doar intrarea în facultatea visurilor tale este o provocare pentru majoritatea oamenilor. De regulă, există mai multe persoane care concurează pentru un singur loc. Concurența este acerbă, cu tot mai mulți candidați în fiecare an. Cei care visează la o carieră de farmacist ar trebui să se concentreze pe studierea pentru examenul de înmatriculare. În acest caz, sunt esențiale rezultatele ridicate la bacalaureat în chimie și biologie sau matematică.
Studiile de farmacie durează un total de 11 semestre (5,5 ani). Pe parcursul studiilor, studenții dobândesc cunoștințe despre medicamente, compoziția lor, absorbție, excreție, efecte, interacțiuni, precum și despre farmacia clinică în sensul cel mai larg, adică adaptarea medicamentelor la nevoile pacientului. Disciplinele clasice predate în cadrul acestui curs includ chimia organică și toxicologia. Formarea este relativ solicitantă. Nu există nicio îndoială că mințile științifice vor face față cel mai bine materialului.
Există, de asemenea, stagii obligatorii în timpul studiilor. Stagiul durează șase luni și este împărțit între lucrul într-o farmacie comunitară și o farmacie de spital. Abia după finalizarea acesteia și primirea diplomei puteți face primii pași în profesie.
Lucrător în farmacie fără diplomă? - este posibil!
Interesant, nu toți angajații din farmacie au finalizat studiile necesare. Ei bine, din ce în ce mai des putem găsi acolo tehnicieni de farmacie. Aceștia au absolvit doar un curs post-secundar de doi ani. Angajații fără diplomă îndeplinesc de obicei funcții auxiliare. Printre sarcinile lor se numără administrarea de medicamente, servirea clienților și completarea documentelor. Interesant este că sunt, de asemenea, autorizați să controleze compoziția, să pregătească medicamentele eliberate pe bază de rețetă și să le porționeze. Pe de altă parte, nu pot elibera medicamente narcotice și psihotrope. De asemenea, un tehnician în farmacie nu are voie să lucreze nesupravegheat.
Caracteristicile unui farmacist înnăscut
- Foarte calificat - cunoștințe teoretice și practice vaste de chimie, toxicologie și farmacie se dovedesc a fi esențiale pentru a lucra în această profesie. Acest lucru se datorează faptului că una dintre sarcinile unui lucrător în farmacie este de a consilia clienții și de a le explica efectele medicamentelor.
- Competențelecomunicative - interpersonale sunt extrem de importante în această poziție. Nu există loc pentru neînțelegeri sau greșeli atunci când se fac medicamente și se distribuie preparate finite.
- Precis - un farmacist bun trebuie să fie meticulos în munca sa și să o facă în conformitate cu standardele și procedurile actuale.
- Orientat către client - un farmacist trebuie să fie orientat către nevoile oamenilor și să le satisfacă oferindu-le servicii de cel mai înalt nivel. În plus, el/ea trebuie să demonstreze o bună cunoaștere a produselor farmaceutice și să fie capabil să se orienteze eficient în jurul acestora.
Farmacistul la locul de muncă
Se pare că farmacia nu este singurul loc în care lucrează un farmacist. O persoană cu această funcție poate obține un loc de muncă într-un spital, laborator, centru de cercetare, centru de sănătate, fabrică de medicamente sau companie farmaceutică. Interesant este că această profesie este considerată sustenabilă pe piața muncii. Aceasta înseamnă că numărul de oferte de locuri de muncă este apropiat de numărul de persoane capabile să o accepte. Pe harta Poloniei, este, de asemenea, posibil să se distingă districtele în care farmaciștii își pot permite să negocieze financiar. Cele mai bune salarii pentru un farmacist sunt oferite în sud-estul țării.
În mod tradițional, persoanele care lucrează în această poziție poartă un șorț de farmacie. Îmbrăcămintea medicală albă este concepută pentru a proteja farmaciștii de contactul accidental cu medicamente sau alte substanțe chimice. În plus, aceasta minimizează riscul de murdărire și are buzunare practice. Șorțul medical se dovedește a fi și un simbol al igienei și al profesionalismului. Conform unor studii, acesta inspiră mai multă încredere clienților.
În concluzie...
Pentru a deveni farmacist, trebuie să absolviți o facultate și să efectuați stagiul obligatoriu de șase luni. Persoanele exacte, organizate și, mai presus de toate, harnice și orientate spre învățare se vor regăsi în această meserie. În ciuda aparențelor, profesia oferă multe oportunități de dezvoltare.