Cosmetologia este ramura medicinei care se ocupă cu îngrijirea completă a pielii, părului și unghiilor, precum și cu corectarea și conturarea feței. Aceasta include tratamente efectuate în saloane și saloane de înfrumusețare, cum ar fi microdermoabraziunea, mezoterapia, peelingul pielii și tratamentele care utilizează tehnici laser. Munca de cosmetolog vă permite să fiți în contact permanent cu oamenii în timp ce efectuați tratamente profesionale și complete de îngrijire a pielii pentru întregul corp. Fără îndoială, unul dintre cele mai mari avantaje ale unui astfel de loc de muncă este satisfacția de a ajuta oamenii.
Eliminarea defectelor cosmetice aparent nesemnificative ale clienților poate crește semnificativ încrederea lor în sine și chiar calitatea vieții. Calea de a deveni cosmetolog este, desigur, mult mai ușoară decât cea a unui medic, motiv pentru care tot mai mulți oameni aleg să se formeze în această direcție. Așadar, cum se poate deveni cosmetolog? De ce este nevoie pentru a te pregăti pentru această profesie?
Educația și diploma necesare pentru această meserie
Cosmetologia se dovedește a fi un curs de studiu extrem de popular atât la colegiile medicale, cât și la universitățile nepublice. Multe instituții extind constant programul și adaugă noi specializări. Cele mai populare dintre acestea sunt cosmetologia visage, styling, podiatrie, trichologie practică, spa & wellness și cosmetologie anti-îmbătrânire. Este bine să aveți o bază de cunoștințe chimice și biologice înainte de a vă începe formarea.
Multe persoane care au obținut deja o diplomă își îmbunătățesc calificările prin cursuri și formare suplimentare. Certificatele fac mult mai ușoară munca în această profesie și vă permit să vă extindeți gama de servicii. De asemenea, trebuie să ne amintim că tendințele în îngrijirea pielii se schimbă în permanență. Cosmetologia necesită îmbunătățirea constantă a propriilor abilități și învățarea de noi tehnici de efectuare a tratamentelor.
Un cosmetolog bun demonstrează un simț estetic bine dezvoltat, rigurozitate și simț al responsabilității. Cu toate acestea, abilitățile interpersonale sau de comunicare sunt, de asemenea, importante. O persoană care lucrează în această profesie poate lucra pentru companii cosmetice, laboratoare care testează eficiența anumitor produse și centre de wellness.
Diferențe între cosmetologi și esteticieni
Cosmetologii sunt adesea asimilați în mod eronat cu esteticienii. Aceste două profesii diferă în primul rând prin gama de servicii pe care le oferă.
Cosmetologul este o persoană care are o pregătire specială și care este pregătită să efectueze proceduri de îngrijire a pielii uneori destul de invazive. El sau ea se specializează de obicei în mezoterapie, peelinguri sau chiar tratament cu laser pentru acnee. De asemenea, poate efectua exfolieri folosind acizi. Esteticianul, pe de altă parte, are competențe și experiență în special în domeniul esteticii. Ea se ocupă de machiaj, epilare, manichiură, pedichiură și alte servicii menite să îmbunătățească aspectul pielii și al părului.
În cadrul profesiilor din domeniul sănătății
Nu există reglementări oficiale privind domeniul de aplicare al activităților unui cosmetolog în domeniul îngrijirii pielii. Fără îndoială, aceasta este o profesie care este clasificată ca fiind medicală și care permite efectuarea chiar și a unor tratamente destul de complexe. Se pare că cosmetologii sunt adesea mai de încredere decât, de exemplu, medicii esteticieni. Persoanele cu AD (dermatită atopică) sau acnee activă îl vizitează adesea. Îngrijirea propusă de un specialist în acest domeniu poate sprijini semnificativ tratamentul propus de dermatolog și poate accelera obținerea rezultatelor dorite.
În timp ce o programare la un cosmetolog pentru un peeling cu acid este o opțiune excelentă, tratamentele care utilizează plasmă bogată în trombocite, materiale de umplutură sau fire de lifting trebuie să fie aranjate cu un medic.
Cum te pregătești? - ținuta potrivită este esențială
Se spune că nu hainele sunt cele care îl împodobesc pe om, dar unele profesii necesită un aspect deosebit de estetic și îngrijit. Un cosmetolog care se prezintă zilnic în haine călcate și, mai ales, proaspete și specializate face o impresie mult mai bună și inspiră mai multă încredere clienților. Lucrul în această profesie necesită un set clasic format din pantaloni și o bluză medicală. Un astfel de set se va dovedi a fi o opțiune extrem de practică, care vă va permite să efectuați toate tipurile de proceduri în confort. Îmbrăcămintea dedicată sectorului medical nu limitează mișcarea și permite o mare libertate. Astfel, oferă protecție împotriva contactului cu substanțele utilizate la locul de muncă. Materialele hidrofobe împiedică în mod eficient pătrunderea acestora în piele. Modelele clasice de hanorace au buzunare cusute și cârlige pentru ecusoane. Acestea, la rândul lor, sunt printre articolele vestimentare obligatorii în unele centre de wellness.
Merită să optați pentru un set de articole de îmbrăcăminte în aceeași culoare. Acest lucru face ca întreaga ținută să pară impecabilă și profesională. Indiferent de tratamentul care urmează să fie efectuat, este, de asemenea, important să vă amintiți echipamentul individual de protecție: mănuși de unică folosință și, uneori, bonete de duș.
Siguranță și igienă
Un cosmetolog bun trebuie să aibă cunoștințe complete și experiență în domeniul îngrijirii pielii. El sau ea trebuie să înțeleagă nevoile clienților săi și să se străduiască constant să obțină informații precise de la aceștia cu privire la rezultatele dorite. Un aspect îngrijit se dovedește a fi la fel de important aici ca și aspectele de igienă.