Profesia de medic veterinar este, fără îndoială, o ocupație solicitantă, cu o mare responsabilitate. Veterinarii sunt responsabili de diagnosticarea, tratarea și prevenirea bolilor animalelor. Mulți oameni aleg o carieră în această profesie datorită pasiunii și dragostei lor pentru patrupedele adorabile. Fără îndoială, fiecare creatură salvată îi umple de o mare mândrie și îi motivează să meargă mai departe. Oricine se gândește la o slujbă de acest tip trebuie să realizeze că această carieră necesită multe sacrificii și efort.
Așadar, cum devii veterinar? Astăzi, vom prezenta sfaturi cu privire la alegerea cursului de studiu potrivit și sfaturi legate de dobândirea de experiență în industrie. Vă încurajăm cu tărie să citiți mai departe!
Alegerea traseului de formare potrivit
Atunci când planificați o carieră în medicina veterinară, este o idee bună să vă educați în domenii specifice încă din școala secundară. Primul pas poate fi alegerea unei școli secundare generale cu profil de biologie și chimie. Nu se poate nega faptul că aspectele legate de cele două domenii sunt absolut fundamentale pentru această profesie. O altă opțiune este și o școală tehnică veterinară. Într-o astfel de școală, pe lângă materiile științifice de bază, elevul va dobândi și abilități practice legate de îngrijirea animalelor.
Este demn de menționat faptul că medicina veterinară este a treia profesie medicală (alături de medicină și stomatologie). Învățământul superior în acest domeniu de studiu durează 5,5 ani și necesită un angajament foarte mare. Pe parcursul studiilor, studentul explorează nu numai anatomia, ci și genetica și biofizica. Latina sau etica profesională se dovedesc a fi, de asemenea, materii obligatorii. Nu merită să ne iluzionăm că absorbția de cunoștințe se va încheia cu o sesiune de examene. Din când în când, sunt organizate stagii de vară. Cu toate acestea, acestea aduc de obicei studenților o mulțime de bucurie și le dau un apel la motivație pentru a studia în semestrul următor.
Diploma - și ce urmează?
Un absolvent al unui curs de medicină veterinară obține un titlu profesional. Cu toate acestea, acest lucru nu este același lucru cu obținerea dreptului de a practica profesia. Pentru a obține acest lucru, absolventul trebuie să depună o cerere la consiliul veterinar districtual. El sau ea depune, de asemenea, un jurământ, care este legat de un cod de etică.
Merită să ne amintim că studiile nu includ specializarea. Nimic nu este pierdut, deoarece după doar aproximativ doi ani ne putem continua educația. Unele dintre cele mai interesante domenii din care putem alege sunt radiologia, chirurgia sau chiar prevenția veterinară.
Un medic veterinar poate lucra în cabinete și clinici pentru animale. Puțini oameni știu că și abatoarele, fermele de reproducere, inspectoratele și instituțiile de cercetare științifică oferă locuri de muncă .
Care sunt caracteristicile unui veterinar bun?
Fără îndoială, există anumite predispoziții și calități care facilitează munca într-un cabinet veterinar. Unele dintre ele determină chiar calitatea îngrijirii animalelor bolnave.
Un veterinar bun este unul pasionat de animale, preocupat de bunăstarea lor și care face totul pentru a le îndepărta orice disconfort pe care îl pot avea.
Un veterinar competent trebuie să aibă cunoștințe vaste și experiență pentru a-și îndeplini atribuțiile. De asemenea, el sau ea trebuie să aibă competențele și abilitățile necesare pentru a-și gestiona timpul și sarcinile și să știe cum să interacționeze cu pacienții și cu proprietarii acestora. Aspectele legate de comunicare joacă un rol important în acest sens. Uneori, oamenii sunt mai emotivi decât patrupedele speriate.
Veterinarul trebuie să fie precis și minuțios atunci când efectuează proceduri. Cu toate acestea, un simț al organizării timpului este important - unele cazuri necesită intervenții chirurgicale imediate. Un candidat pentru un post într-o clinică veterinară ar trebui să dezvolte un sistem care să îi permită să monitorizeze eficient progresul tratamentului. Angajamentul față de muncă și deschiderea față de noile tehnologii și metode de tratament se dovedesc a fi, de asemenea, extrem de importante. Un veterinar înnăscut nu cedează presiunii și își păstrează calmul în situații stresante.
Cum mă pregătesc pentru a lucra într-un cabinet veterinar?
Munca într-un cabinet veterinar nu este cea mai ușoară dintre slujbe. Aceasta necesită mișcare și statul prelungit în picioare. Atunci când se pregătește pentru serviciu, medicul veterinar trebuie să aibă grijă, în primul rând, de propriul confort. Numai dacă se simte bine, va putea să se concentreze cât mai mult posibil asupra sarcinilor sale și să aibă grijă de animalele bolnave.
Ziua trebuie să înceapă prin alegerea ținutei potrivite pentru misiune. Merită să mizați pe un set de îmbrăcăminte dovedit: o bluză medicală și pantaloni comozi. Atunci când alegeți aceste articole, merită să acordați atenție:
- Materialul - acesta trebuie să fie durabil și lavabil la mașină. Munca într-o clinică veterinară implică adesea murdărie și pete de diferite tipuri. Curățarea și uscarea rapidă se dovedesc a fi extrem de importante în acest caz. În plus, îmbrăcămintea medicală de înaltă calitate permite lucrul eficient la orice temperatură. Merită să mizați pe un amestec standard de bumbac și poliester.
- Buzunarele - un must-have pentru sweatshirt-urile medicale. Este întotdeauna o idee bună să aveți la îndemână un stilou, o cheie importantă sau chiar instrumente de bază pentru lucrul cu animalele. Buzunarele se dovedesc extrem de utile, mai ales în timpul orelor de vârf și în cazurile grele în care fiecare minut este extrem de important. Multe seturi de haine de medic veterinar includ în plus ace pentru a permite purtarea în permanență a ecusonului de identificare.
- Potrivire bună - într-o clinică veterinară, nu se pune problema îmbrăcămintei care nu se potrivește bine, care limitează mișcarea și împiedică efectuarea anumitor proceduri medicale. Atât un set de îmbrăcăminte medicală prea strâmt, cât și unul prea larg pot afecta negativ activitatea medicului veterinar.
Cu toate acestea, alegerea șorțului medical este, de asemenea, importantă. Acesta este cel care asigură că veterinarul nu transferă microorganisme din hainele sale în timp ce efectuează procedura și nu își murdărește propriile haine. De asemenea, merită să aveți grijă să pregătiți o masă echilibrată care să vă dea puterea de a lucra pe tot parcursul zilei. De asemenea, vă puteți aproviziona cu batoane energetice proteice sau chiar fructe.
În concluzie...
Pentru a deveni medic veterinar, trebuie să absolviți un masterat în medicină veterinară. Acest tip de educație se dovedește a fi destul de solicitant. După absolvire, trebuie să efectuați un stagiu și să obțineți dreptul de practică. Apoi se poate solicita specializarea într-un anumit domeniu.
Munca unui medic veterinar este extrem de inspirată. Prezintă noi provocări în fiecare zi și nu tolerează rutina. Este, fără îndoială, o profesie frumoasă - făcută cu pasiune și dragoste, oferă o mare satisfacție în fiecare zi.